text by Florin Păduraru

“Calea Victoriei răsuna de clamoarea mulţimii care se întoarce de la cea mai strălucită cursă de cai, cu cele mai extravagante surprize la pariuri din acel an, în cel mai triumfal amurg din acea toamnă. E o fâlfâire nebună de eşarfe în urma automobilelor, o întrecere biciuită de echipaje, o larmă hohotitoare de glasuri.”

Cezar Petrescu

Cei 30 de ani care au precedat Primului Razboi Mondial, ramasi in istorie sub denumirea de “La Belle Epoque” sunt, poate, cea mai buna masura a frumusetii sublime ce poate fi construita pe baza linistitii si a dorintei de a explora.
Provocata pe de o parte de o dezvoltare tehnologica accelerata si impulsionata de experientele traite intr-o Europa libera si aduse inapoi in tara, aceasta epoca va ramane un etalon de bucurie echilibrata.
Insusi numele sau iti sadeste senzatia de calm si voie buna.
Tinerii care ieseau la plimbari la sosea si fel de fel de evenimente. Oameni de toate varstele care se urcau in trenuri cu destinatii dintre cele mai exotice. Ziarele care relatau in amanunt fiecare eveniment si tinuta. Serile, de vara sau de iarna, care aveau iz de sarbatoare continua. Un peisaj banal de frumos asemeni unui vis din care nici nu ai fi vrut si parca nici nu puteai sa te trezesti. Un vis incheiat cu un secol in urma dar care, parca, ne urmareste cu farmecul si parfumul sau de paradis.

Fast forward 100 de ani si ne regasim intr-un Bucuresti cosmopolit, plin de viata si de intamplari. Tabloidele, gazetele moderne, sunt la fel de pline de picanterii si amanunte. De la locuri si evenimente la tinute si personaje iconice. Trenuile au fost inlocuite de avioane care ii poarta pe Romani in toate colturile lumii, intr-o frantura din timpul pe care il faceai pana la Stambul. Miile de imagini surprinse drept amintire ajung intr-o fractiune de secunda la familie si pe profile. Iar aceleasi strazi si alei, cosmetizate si sterse de praful anilor, ii gazduiesc seara de seara pe doritorii de o iesire in oras. Sa nu uitam de check-in!

Foto: anthony.travel

O noua revolutie tehnologica, mult mai accentuata. O noua deschidere a lumii, globalizarea, care aduce pana seara curente inventate in zori. Acelasi sentiment de “la vie est belle”.
Istoria are un obicei interesant de a se repeta periodic. Dar si un mod ironic de a ne reaminti ca trecutul este bun numai pentru amintiri si a trage invataminte.
Semnat: un cronicar contemporan.

Posted by Florin Paduraru

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *